Her kan du læse om hvad det vil sige at være fadder til et barn og få et indblik i børnenes liv i Uganda.

HVAD ER ET FADDERSKAB?

Når du vælger at blive fadder for et barn gør du en kæmpe forskel i et menneskes liv! De børn vi sætter op til fadderskaber, er børn, der ikke har meget håb for fremtiden. De bor i nogle af de fattigste områder af Uganda – flere af dem langt ude i bushen. De går måske i skole, de får måske lidt mad, de har måske lidt tøj – men intet af dette er selvfølgeligheder.

Når barnet får en fadder, bliver livsnødvendighederne bedre, og fremtiden kommer til at tegne lidt lysere. Med en fadder kan barnet være sikker på, at der bliver betalt skolepenge og at skolematerialerne bliver indleveret, og det kan håbe på, at fadderen vælger at hjælpe yderligere med mad, tøj, skolesager eller lignende gaver fra vores onlineshop.

Men et fadderskab strækker sig længere ud end blot det valgte barn. Når du bliver fadder for et barn, hjælper du et helt lokalområde. På de skoler hvor vi har mange børn sponseret, har vi mulighed for at give alle børn et godt måltid mad om dagen. 

HVORFOR FADDERSKABER?

Fadderskaber er måske nok en lidt speciel måde at hjælpe på men der er mange gode grunde til at vælge at hjælpe på netop denne måde.

For børnene har fadderskaberne vist sig som en metode, der skaber tryghed. De fleste af vores børn ved desværre alt for godt, hvad det vil sige at miste. De har næsten alle mistet en forælder eller anden nær slægtning, måske fordi de er døde af AIDS, måske fordi presset blev for stort, og de ikke mente at kunne overkomme barnet eller måske af en helt anden grund.

Der er mange eksempler på, hvordan børn er blevet svigtet og efterladt, og derfor giver det stor værdi i børnenes liv, at der er et menneske i Danmark, for hvem, barnet er betydningsfuldt. Fadderskaber et vindue mellem fadderens og barnets verden, og vores erfaring er, at det er til stor glæde for begge parter at få et indblik i, hvordan livet leves i et land, der både geografisk og kulturelt er langt fra ens eget.

HVORDAN FUNGERER ET FADDERSKAB?

Et fadderskab fungerer sådan, at vi som organisation, og du som fadder, indgår en aftale. Her indgår vi begge forpligtelser overfor hinanden. Fadderen forpligter sig til at betale det aftalte beløb hver måned og til at være meget trofast i sine betalinger. Vi forpligter os til gengæld til at administrere dine penge til barnets bedste.

Pengene bruges i Uganda på skolepenge, løn til vores ansatte, transport ud til skolerne og lignende aktiviteter, der direkte påvirker barnet positivt. Vi forpligter os til at give barnet skolegang og mad.

Ydermere forpligter vi os til at holde dig opdateret om dit barn ved at sende dig skolerapporter, breve fra barnet og opdateringer, hvor du kan læse om barnets fremskridt, eller se, om der skulle være problemer med karaktererne. Og til løftet om opdateringer hører også, at vi mindst en gang om året udarbejder en ny profil, der fortæller om barnets familieforhold, levestandart osv. 

NÅR ET FADDERSKAB BEGYNDER...

Når først beslutningen om at gøre en forskel er taget, er der ikke langt fra tanke til handling. På vores hjemmeside kan du se de børn, der netop nu venter på en fadder og her finde det barn, du ønsker som dit fadderbarn.

Nogle faddere har specielle ønsker til fadderbarnet, fx til alder eller køn, og med profilerne på hjemmesiden giver vi dig mulighed for at finde lige det barn, du ønsker at blive fadder for. Alle fadderbørn bliver registreret med et KBDnummer og man får som fadder et ID nummer og et link til din personlige google folder.

Her ser barnets profil, breve, karakterbøger, billeder fra dine køb i webbutikken, indbetalinger m.m. Alt information er tilgængeligt for dig i google folder. Når der er nyt om dit barn, modtager du en e-mail og du kan herefter klikke ind i din google drev folder.

KOMMUNIKATION - BREVE, PAKKER & PORTO

Mange faddere vil gerne vil have det personlige islæt som fadderskaberne giver. Den bedste måde at gøre fadderskabet personligt, er at sende breve ned til barnet eller købe nogle gaver. Fortæl barnet om emner, børnene kan forholde sig til, fx om din familie, og send gerne billeder med. Børnene elsker billeder, og det gør det lidt mere virkeligt for dem, at de har en fadder. Nogle faddere har også sendt børnene deres egne billeder, printet fra hjemmesiden, og det bringer altid lykke. 

Når du skriver til barnet, skal du være opmærksom på, at hvis du giver barnet din adresse, kan den komme i de forkerte hænder. Måske vil en onkel eller et andet familiemedlem sende tiggerbreve eller lignende direkte til dig. Vi videregiver aldrig en fadders adresse til barnet, så vi kan sikre, at vores faddere f.eks. ikke modtager behagelige tiggerbreve.

Hvis man sender en pakke eller et brev til sit fadderbarn, kvitterer vi med et billede af barnet.

Du kan skrive til følgende adresse:

(barns navn + kbd'nummer)
Uganda Child Care
P.O. Box 961
Masaka
UGANDA

WEBSHOPPEN - en ekstra håndsrækning

Hver dag modtager vi ordrer fra faddere, der på den ene eller den anden måde gerne vil forsøde deres fadderbarns liv. I webshoppen forsøger vi at give fadderne mulighed for at give børnene det, man som barn i Uganda har størst behov for, og samtidig slippe for den dyre porto.

Når du handler i onlineshoppen kan du betale med alle betalingskort. Onlineshoppen kan også bruges til at lave overførsler til UCC generelt, fx til et projekt, du gerne vil støtte eller til at betale det månedlige fadderskabs abonnenemt.

Skolesystemet i Uganda

Nursery er førskole og består af baby- og top-class, hvis forældrene har råd begynder børnene her, når de er en 3-4 år gamle. Selvom det er førskole lærer børnene alfabetet og tallene, men de får også lov til at tegne og lege en gang imellem. Derefter kommer primarydelen, som består af 1.-7. klasse og ca. svarer til de samme klassetrin i Dk.

Efter 7. klasse er der en afsluttende eksamen, som tages utroligt seriøst. Skoleåret består af tre terminer, den sidste op til jul, som ender med eksaminer på alle klassetrin. Det er disse resultater, som du modtager som skolerapporter. Secondary school er fordelt på to niveauer: O-level og A-level, som det kendes fra det engelske skolesystem. O-level svarer ca. til den danske udvidede folkeskoleeksamen og A-level til en gymnasiel eksamen. O-level tager 4 år, A-level 2 år oveni. For at komme universitetet, lærer kollegiet eller lignende er det nødvendigt med et godt A-level resultat.

FAMILIEFORHOLD - men din mor var da død...?

Den ugandiske familiekultur er meget mere omfattende end den danske. Dvs. at et barn ofte kalder sine onkler og tanter for mor og far og diverse gamle mennesker for bedsteforældre. Det betyder, at et barn sagtens kan sige, at det stadig har sin mor, selvom det kun er en stedmor, simpelthen fordi man ikke er så nøjeregnende med, hvad man kalder det. Det kan forklare mange problematikker, hvor barnets mor tilsyneladende var død, men nu pludselig er levende eller omvendt.

En anden side ved den ugandiske familie er, at børnene flytter meget rundt mellem slægtningene alt efter, hvem der har meget mad eller mest brug for deres arbejdskraft. Det betyder, at antallet af søskende kan skifte utrolig meget. Denne rundflytning er også en af de ting, der gør, at et fadderbarn sagtens kan forsvinde lige pludselig og i stedet befinde sig ved en slægtning i Kampala.

MADVANER - grønne bananer og majsmel

På skolerne ser vi mange børn, der lider af fejlernæring. Den primære årsag hertil er, at børnenes mad ikke er varieret. De fleste familier spiser, hvad de nu engang dyrker på deres jord, men retter som matoke, pocho og porridge er almindelig dagligdagsføde for fadderbørnene, men helt ukendte for fadderne. Matoke er en tyk grød af kogte, grønne bananer. De fleste ugandere holder meget af matoke, som de spiser så ofte som muligt.

I de fattige bushområder spiser man grønsags- eller bønnesovs til, mens det på restauranter og hoteller serveres med jordnøddesovs. Pocho er majsmel og vand, der koges ind til det får en konsistens som kartoffelmos, med en smag, der er meget beskeden. Hertil får de oftest bønnesovs, og pocho med bønner er et meget almindeligt skolemåltid. Porridge er en tyk drik bestående af mel, vand og sukker, som oftest bruges som mellemmåltid på skolerne.

TYPISKE SYGDOMME - et liv med larvefødder

I Uganda er de almindelige sygdomme helt andre end dem, man kender til i Danmark. Den farligste af disse sygdomme er malaria, som overføres via myg. Fra barnet bliver stukket, går der ca. 7 dage, før symptomerne viser sig i form af høj feber, opkastninger, voldsom hovedpine etc. Bliver barnet ikke behandlet, kan det dø indenfor to uger. En af de mest effektive metoder til at undgå malaria er at give sit fadderbarn et myggenet.

En anden almindelig sygdom, der dog ikke er nær så alvorlig, er jiggers. En jiggers er en lille larve, der æder sig op I børnenes fødder, hvor den bedøver kødet og begynder at formere sig. Bliver de ikke fjernet, vil barnets fødder hæve op, og vi har set tilfælde, hvor et barn ikke kunne gå pga. jiggers. Den bedste måde at undgå jiggers er sko og strømper. Derudover er børnene også meget plaget af ringorme, især i hovedbunden. Ormene er meget mere udbredte, end vi kender dem fra Danmark, og flere børn har væskende sår i hovedbunden pga. sygdommen. Bliver de ikke behandlet, vil håret falde af, og børnene vil blive permanent skaldede.

BOLIGFORHOLD - mudder og blik

Også barnets boligforhold er meget anderledes, end vi kender dem fra Danmark. Det mest normale for vores fadderbørn er et mudderhus med to værelser med tag af blikplader eller græs. Det ene værelse fungerer som opholdsrum og det andet soveværelse. Det er ikke unormalt, at børnene sover flere søskende på samme måtte, og er de så heldige at have en madras, bliver endnu flere klemt sammen der. Som regel er der ingen møbler i huset, kun måtter til at sidde på. Husene er ofte utætte, så regn og blæst kommer lige ind, og selvom det som regel er godt vejr i Afrika, kan der især I regntiden være meget koldt om aftenen. Derfor oplever børnene ofte at fryse, og både deres helbred og hygiejne forværres af de dårlige boligforhold.

Bliv fadder

Tak for at du læste denne fadderhåndbog. Vi håber det har givet dig et bedre indblik i hvad et fadderskab er og børnenes liv.

Vi håber du vil benytte nedenstående link til at skrive dig op til et fadderskab og være med til at ændre et liv.