For english click here

Kære fadder/sponsor

Så er det atter blevet tid til lidt nyt fra Child Care.

 

Opdate vedr. genåbning af landets skoler

Det er nu 14 dage siden, at Ugandas præsident gik på nationalt tv og i en tale opdaterede befolkningen om den aktuelle corona-situation i landet, og hvilke restriktioner og påbud, der fortsat skal følges blandt borgerne.

 

Tilbage i juni måned 2021 blev samtlige skoler og uddannelsesinstitutioner beordret nedlukket, og elever blev sendt hjem som følge af en registreret smittestigning – særligt blandt landets unge.

 

I tre måneder har det ugandiske undervisningsministerium - og ikke mindst landets præsident, været tavse omkring planer og udsigter til en snarlig genåbning af skolerne.

 

Det har for særligt de udsatte familier været en lang og sej periode at komme igennem og efterladt mange med frustrationer over ikke at kende til fremtiden for deres børns skolegang og udvikling. I de familier, hvor ressourcerne er små, har det vist sig, at mange børn er ’faldet tilbage’ og har mistet meget af det, de blev undervist i før nedlukningen. Dette fordi mange forældre ikke formår at hjemmeundervise deres børn, men i stedet prioriterer at lade dem tage del i huslige pligter som fx at ordne havearbejde eller passe mindre søskende.

 

Den 22. september modtog landets befolkning endelig en frisk udmelding fra landets præsident. Status er, at udvalgte nedlukninger ophæves (heriblandt forsamlinger i kirker og moskéer), men at landets primary- og secondaryskoler fortsat skal holdes lukket frem til januar 2022 i håb om, at et stort antal undervisere og skolelærere landet over kan modtage vaccinationer i tidsrummet før genåbningen.

 

Landets unge, som før nedlukningen har påbegyndt en erhvervsuddannelse tillige med dem, som står overfor at skulle tilmeldes nyt uddannelsesforløb, har dog fået grønt lys til at genoptage/påbegynde studierne den 1. november. Også studerende, som læser på universitetet eller er i gang med en sygeplejerske- og/eller sundhedsuddannelse, får mulighed for at genoptage studierne i denne tid.

 

Nyt hjemmeskoleprogram og 'porridge-program'

I Uganda Child Care har vi henover sensommeren atter iværksat et hjemmeskoleprogram for fadderbørnene i primary. Hjemmeskoling blev en succes i år 2020 og var til stor hjælp for børnene, som kontinuerligt blev holdt opdateret og motiveret for at studere og lære nyt.

 

Denne gang har Child Cares ansatte lærere bemærket, at mange børn i morgentimerne har for vane at møde op til undervisning på de aftalte poster på tom mave og er dermed ikke i stand til at modtage læring. Hjemmeskoleprogrammet forløber ofte over 4-5 timer 2-3 dage om ugen, men disse timer kan for nogle børn næsten være uden gevinst, når de ikke formår at få udbytte af undervisningen fra deres lærer.

 

Vi besluttede derfor i sidste uge at udlevere sække med hirsemel og sukker til en række skoler, så der dagligt kan tilberedes en kop varm vælling til hvert barn, inden dagens undervisningsprogram begynder. Dette har hurtigt vist sig at være meget nyttigt, og flere børn, som før manglede energien til at deltage i undervisningen, møder nu op og tager aktiv del.En gruppe elever nyder en kop vælling, før dagens hjemmeskoleprogram.En gruppe børn fra Lusango Primary School har taget fat på dagens hjemmeskoleprogram.

 

For de større børn, som studerer på secondary-niveau, har vi i øjeblikket et hjemmeskoleprogram i støbeskeen for dem, som vi arbejder på at få etableret snarest…


Profilopdateringer for 2021

Vi har nu opdateret samtlige fadderbørns profilark for 2021. Du kan se dit fadderbarns opdatererede profil ved at logge ind på din personlige fadderside.

Uddeling af kartoffelposer

Som en hjælp til fadderbørnene og deres familier udleverede vi i løbet af sommeren madsække med majsmel, bønner, risposer m.m. I denne måned vil hvert fadderbarn modtage en pose med 10 kg kartofler. Kartoflerne er opdyrket på en stor sydafrikansk kartoffelfarm i udkanten af Masaka og er store og i flot kvalitet. Mange ugandere elsker kartofler, og en 10kg’s pose er et godt supplement til den daglige madlavning i familierne.


Fadderbørn ved Rhema Primary School modtog kartoffelposer i sidste uge.


Disse to piger, som er elever på Adullam Primary School, har også modtaget kartofler ved deres bopæl.

 

Regnsæson er lig med plantesæson

I Uganda spejder mange borgere dagligt efter regn. Efterårsmånederne er typisk lig med regnsæson og dermed sæson for plantning og såning. September måned gav en del vand, og mange ugandere har allerede tilsået deres jord med majs og bønner, som forventes at kunne høstes efter 3 måneders tid. Oktober måned har indtil videre været en smule tør, men mange ugandere er indstillet på at få blødgjort jorden og sået i denne tid.


Fadderbarnet, Fred, har modtaget dåser med forskellige plantefrø fra sin fadder.Også drengen, Junior Kitimbo, har modtaget en fin gave fra sin fadder og er klar til at tilså jorden ved familiens bopæl.
Ønsker du som fadder at glæde dit fadderbarn med såsæd og haveredskaber, kan det ske i onlineshoppen via følgende link:

https://childcare.dk/kategori/v%C3%A6rkt%C3%B8j-og-s%C3%A5s%C3%A6d


Julen 2021

I midten af november måned skyder vi dette års julesæson i gang. Ligesom tidligere år vil du som fadder atter kunne bestille den traditionelle julesæk til dit fadderbarn i onlineshoppen. Som noget nyt vil du også have mulighed for at glæde dit barn med en levende ged i julegave.


Billede fra julen 2020. Tre søskendebørn med en flot julegave fra deres fadder.


Må Gud velsigne dig!


Med venlig hilsen


Joan Sørensen og

Ruth & Carsten Jespersen

www.childcare.dk