Vi har lavet denne håndbog for dig som skal til Uganda som frivillig.

Hvis du overvejer at rejse ud i verden som volontør kan du her læse om hvad det indebærer at være volontør i Uganda Child Care.

 

Foreningen Child Care Denmark

Foreningen er startet af Ruth & Carsten Jespersen og Child Care Denmark er den formidlende kontakt for at frivillige kan rejse ud til de forskellige projekter og vi vil gøre alt hvad vi kan for at du som volontører har det godt, men som organisation kan vi ikke påtage os ansvaret for dit liv og levned.

Vi er meget taknemmelige for enhver som viser interesse i at komme til UCC som volontør, da vi forventer at man som volontør kommer for at tage del i vores fællesskab, tjene sammen med os være en velsignelse for alle i UCC. Selvfølgelig opstår der problemer hen ad vejen, men vi forventer at man som volontør er ærlig og helhjertet og at man kommer til os, hvis man er ked af noget eller hvis der er nogle ting man ikke forstår. Der er ikke noget der skuffer os mere end negativitet. Det er en stor omvæltning at komme ned til en anden kultur, derfor er det meget vigtigt at man er åben og ærlig.

 

Kost og logi

Som volontør betaler du for for kost og logi. Beløbet er et symbolsk beløb som ikke dækker alle de faktiske omkostninger, derfor er mellemmåltider, sodavand og restaurant besøg naturligvis ikke indregnet i dette beløb. Som volontør skal man være indstillet på at dele værelse med andre volontører af samme køn og man skal desuden være indstillet på at vi godt kan finde på at flytte om på folk for at på puslespillet med antal personer og værelser til at gå op i en højere enhed.

 

Arbejdsopgaver

De arbejdsopgaver man har som volontør er meget forskellige. Hvis en volontør har en faglig kompetance sørger vi så vidt muligt for at udnytte det til alles fordel, men ellers er de typiske opgaver: - Lege og tage sig af børnene på babyhjemmet og børnehjemmene.

- Filme samt redigere film til faddere.

- Indtastning i UCCs database.

- Skrive dagbog eller andre indlæg til hjemmesiden.

- Praktiske opgaver (primært i forhold til byggerier: male, pudse vægge mm).

- Pakke og aflevere onlinegaver.

- Evt. holde søndagsskole

 

Opholdet længde

Hvis du kommer som volontør bør du min. afsætte 1-3 måneder til opholdet. Bliver man i mindst 6 måneder bliver ens personlige udbytte lang bedre. Det optimale er at man afsætter et helt år til volontøropholdet.


Alder og andre specifikke krav til volontører

Alle der er interesserede i et volontørophold i UCC skal udfylde vores ansøgningsskema, som bl.a. indeholder spørgsmål hvor du selv kan overveje hvad du forventer etc. Vi har ikke sat et specifikt krav til alder, men det er vigtigt at man er en moden person. Der er heller ikke specifikke krav til uddannelse el. lign.

Til gengæld har erfaringen vist at vi er nød til at stille krav til at man helbredsmæssigt er velfungerende både fysisk og psykisk. Hvis du er i tvivl kan du skrive til os så vi sammen kan finde ud af om et ophold i Uganda er muligt eller ej. Ellers er det vigtigste krav at du som volontør er indforstået med de regler vi har skitseret her i volontørhåndbogen.

 

Din egen indstilling

Dette er et meget vigtigt punkt, og det er vigtigt, at du tænker det igennem. Hvorfor vil jeg gerne af sted? Hvad forventer jeg af mit ophold? På hvilken måde forestiller jeg mig at være til hjælp? Først og fremmest er det vigtigt, at du gør dig klart, at du ikke skal på ferie, men på arbejde. Det kan ofte være hårdt arbejde både fysisk og mentalt.

Selvfølgelig kan man aldrig helt granske sine motiver for at tage af sted, og der vil altid være et element af eventyrlyst i det - og det er også i orden. Man kan aldrig på forhånd helt forestille sig, hvordan opholdet vil blive. Men det er vigtigt, at du ved med dig selv, at du først og fremmest vil hjælpe og at du tager af sted for at tjene andre.

Når vi skal forklare hvilken slags volontører, vi har brug for, er det første vi siger, at vi kan bruge hvem som helst, blot de har den rigtige indstilling. Dvs. at du skal være indstillet på, at du tager af sted for at tjene projektet, hvilket indebærer at arbejde under autoritet, og at du gør, hvad du bliver bedt om, hvad enten det er toiletrengøring, opvask eller børnepasning. Desuden er det vigtigt, at du indordner dig under forholdene, respekterer de faste medarbejdere og bakker lederne op i deres måde at drive stedet på.

 

Kultur og regler

Man kan faktisk ikke undgå at få lidt af et kulturchok, når man ankommer. Ofte tager det mindst en måneds tid at vænne sig til forholdene. Men som udgangspunkt er det vigtigt at forstå, at man som volontør kommer fra en fremmed kultur, og at man er gæst i den kultur man nu befinder sig i.

Det er derfor meget vigtigt med fingerspidsfornemmelse for, hvilket tøj, der er anstændigt at have på, og hvordan man gør og siger tingene. I Uganda anses det for uanstændigt at gå i stramt tøj, soltoppe, og vise bar mave. Dvs. at påklædningen er lange løse bukser eller nederdele og løse T-shirts eller bluser. Ingen korte shorts. Man kan spørge sig frem og se, hvad de andre går i.

Desuden forventes det af mandlige volontører at de f.eks. ikke bærer øreringe. Det er ikke tilladt offentligt at ryge, drikke alkohol eller gå på diskotek/bar så længe du arbejder på projektet. Som volontør skal du rette dig efter disse regler. Man behøver ikke være enig i dem, men når man er gæst i en anden kultur retter man sig efter reglerne.

 

De andre medarbejdere

På projektet vil du komme til at arbejde sammen med lokale medarbejdere, så vel som volontører af forskellige nationaliteter. Man forventes at arbejde under autoritet, hvilket for en ung, selvstændig dansker kan være lidt svært. Men det må man vænne sig til. Når folk fra forskellige kulturer med forskellige sprog skal arbejde sammen, vil der næsten altid opstå nogle gnidninger og misforståelser. Det er derfor meget vigtigt at du gør dit bedste for at undgå dette, og at du respekterer de andre medarbejdere.

Det vil ofte være folk, der har arbejdet der i mange år, og du kan ikke altid forvente, at de ændrer deres måde at gøre tingene på, fordi du har fået en god idé. De lokale medarbejdere er ansat af UCC. Mange af de lokale medarbejdere har ikke den samme medfødte selvstændighed som vi som danskere er opfostret med, men det er alligevel vigtigt at man som volontør ikke begynder at sætte de lokale medarbejdere i arbejde eller hunse rundt med dem. 

Vores kære lokale medarbejdere er opdraget med meget ydmyghed, så de vil som regel gøre hvad de bliver bedt om af alle hvide, men vi har desværre også oplevet at det har været til stor frustration for nogle lokale medarbejdere hvis nogle volontører har ageret ”arbejdsgivere”. Så det er vigtigt at omgås dem med samme gensidige respekt og ydmyghed.

 

Rygning

Rygere i Uganda er i absolut mindretal og folk ryger sjældent offentligt. Vi ønsker så vidt muligt at respektere den kultur vi bor i og derfor kan vi ikke tillade os at vores volontører ryger offentligt. Er man ryger kan man ryge hjemme.

 

Alkohol og stoffer

Det er ikke tilladt for volontører at indtage alkohol eller stoffer under volontøropholdet.

 

Påklædning

Mht. påklædning er der også en del kulturforskelle. Især som pige skal man passe på med påklædningen. At vise navle, skuldre eller knæ anses ikke for at være anstændigt. I gadebilledet kan man finde nogle unge lokale piger som ”prøver grænser” på disse områder, så grænserne for hvad der er anstændigt er ved at rykke sig. Men som gæster i dette land vil vi gerne respektere kulturen og dermed synes vi ikke at det er op til os at ændre på deres grænser for hvordan man bør gå klædt.

Derfor forventer vi at vore volontører tænker over det, - især når man skal besøge skolerne i bushen. Hvide mennesker kan godt tillade sig at klæde sig anderledes når man er i Kampala, på safari og andre steder hvor turisme er mere almindeligt. Men i området hvor vi bor og arbejder er vi nød til at tænke meget på påklædningen.

Ens påklædning og attitude kan desuden være med til at mænd på gaden kommer med ubehagelige tilråb, som man selv kan mindske ved at være anstændigt påklædt og ved ikke at smile til fremmede mænd.

 

Mand/kvinde forhold

Skulle man være så heldig at finde sit livs udkårne mens man er volontør i Uganda må vi vist siges at være de sidste til at forbyde kæresteri, - da vi selv fandt sammen under et volontørophold i Uganda for mange år siden MEN vi forventer at man rådspørger sig hos os og respekter vores mening ang et evt forhold så længe man er volontør hos os.

At have nyforelskede kærester på et volontørteam kan være vældig udfordrende for de øvrige volontører, som også gerne skal føle sig godt tilpas i fællesskabet. Kommer man som par for at være volontør må man naturligvis også respektere at man er nød til at vise hensyn til de andre og deltage i fællesskabet på lige fod med alle andre.

Der er i øvrigt nogle lidt spidsfindige kulturelle ting der gør at man ikke ser mand/kvinde holde hinanden i hånden i byen, - til gengæld ser man at mænd holder andre mænd i hånden for at vise deres venskab.

 

Når det er mørkt

Det bliver mørkt i Uganda omkring kl. 7.15. Efter mørkets frembrud er det ikke tilladt at gå udenfor vores grund med mindre man kører i bil, - og helst 2 og 2. Denne regel er en simpel sikkerhedsforanstaltning, da vi ikke kan garantere at det er sikkert at færdes ude efter mørkets frembrud.

Vores huse er af samme grund indhegnede og bevogtede 24/7. Det lyder voldsomt og nogle kan tro at det er meget farligt at bo i Uganda. Det er dog ikke vores erfaring at det er specielt farligt at bo her, men man skal passe på og man skal bestemt ikke være dumdristig.

Der har desværre været episoder i byen som beviser at det ikke er ufarligt at færdes ude efter mørkets frembrud, - men overholder man simple regler er Uganda et skønt land et bo i. Det kan være utrolig hårdt at man ikke kan færdes ude frit, - og specielt aftenerne kan føles lange. Man er derfor tvunget til at glædes over det fælleskab man er i, - og det kan for så vidt være både udfordrende og meget sundt.

 

Børneopdragelse

Mange volontører har svært ved at acceptere den strenge opdragelse af børnene på skolerne, men som volontør er man en udenforstående, der kommer for en kort periode og hjælper til - og man kan ikke ændre deres måde at opdrage børnene på.

I Uganda er den strenge disciplin en del af kulturen. Desuden er det normalt at se at børnene og kvinderne knæler for de ældre eller autoriteter, og fysisk afstraffelse kan også forekomme. Man har selvfølgelig ret til at mene, at man selv aldrig vil slå et barn, og hvis man formulerer sig diplomatisk, kan man tale med lederne af projektet og spørge, hvorfor det er nødvendigt.

Men samtidig er det meget vigtigt, at man som udefrakommende volontør underordner sig stedets regler. Hvis man ikke kan acceptere dem, er det bedre, at man rejser, end at man modarbejder dem. Almindelig erfaring siger dog, at hvis man klapper hesten den første måned (mindst) og prøver at observere i stedet for at spørge meget og kritisere, opdager man selv en del af grundene til, at tingene er, som de er.

 

Transportmidler

Overalt i Uganda vrimler det med knallert-kørsel, som kaldes ”boda-boda”. Især ude i bushen er det et meget godt transportmiddel, da man kan køre på de små stier, hvor det kan være svært at komme frem i bil. Vi har styrthjelme til rådighed og man skal bruge disse når man kører bodaboda

En ”special hyre” er en alm. personbil med chauffør, som fungerer som en taxa. Man aftaler selv prisen med chafføren. Husk altid at gøre dette på forhånd. Desuden findes der busser på kortere og længere strækninger, men det kan være svært at finde ud af hvis man kun er på besøg i kort tid.

Vi har nogle biler som bliver brugt til arbejdet i Uganda Child Care. Hvis du har et kørekort og har lyst til at køre bil skal du medbringe et internationalt kørekort. Men selvom du har medbragt et kørekort skal du ikke regne med at du får udleveret bilnøglerne med det samme, da trafikken er kaotisk og der findes mange uskrevne trafikregler, så det er en individuel vurdering hvem der kan få lov til at køre bilerne.

 

Gæster

Hvis du som volontør får besøg af familie eller venner er vi som regel åbne overfor det. Der henvises til gæstehåndbogen for yderligere informationer. Gæster er velkommen til at bo på vores Banda Lodge se www.banda.dk

 

UCCs dagbog og sociale medier

Vores hjemmeside, facebook og dagbogen er hvor vi skriver om hvad der sker hos os, - dette omfatter også besøg af gæster. Vi håber at du på lige fod med os er indstillet på at ”udstille” dit liv så familie og venner kan følge med i arbejdet hernede. På den måde slipper du næsten for at skrive postkort mens du er her...

 

Rejse forberedelser

-Vaccinationer Før man rejser til Uganda skal man have forskellige vaccinationer for at modstå de værste sygdomme i Uganda. Lægen, statens serumsinstitut eller en tropelæge kan give dig de nødvendige vaccinationer. Det er op til lægen at råde dig til hvilke vaccinationer der er vigtige at få for at komme til Uganda.

Et must er en gul feber vaccine. Husk ar medbringe til vaccinationskort da du skal fremvise det i lufthavnen ved indrejse.

 

Pakkeliste

- Pas

- Vaccinationsbevis

- Rejseforsikringspapirer

- Visakort

- Mindre rygsæk

- Malariapiller (malariapiller kan også købes meget billigt i Uganda så køb evt bare til de første dage)

- Solcreme og myggespray.

- Barbar Computer

- Telefon

 

Mht. tøj skal du medbringe sommertøj såsom tynde lærredsbukser, lange nederdele, T-shirts, der dækker skuldrene og pænt søndagstøj. Husk også sandaler, kondisko og et par sweatshirts til en kold regnvejrsdag.

Det er ikke nødvendigt at medbringe håndklæder, sengetøj og myggenet, da det bliver udleveret på stedet.

 

Visum

Du skal indhente Visa til Uganda fra Danmark inden afrejse. Dette gøres her: https://visas.immigration.go.ug/


Hvis du planlægger at blive i længere tid skal du have dit visa forlænget. Dette koster endnu et gebyr samt lidt tid i form af at udfylde de rigtige papirer. Vi vil naturligvis hjælpe med visa ansøgningen, men det er den enkelte volontørs eget ansvar at sørge for at ansøge om visa i rette tid og udgifter i forbindelse med visa afholdes af den enkelte volontør.

Skal du være her længere end 6 mdr. så medbring uddannelsespapirer og ren staffeattest (på engelsk), da disse bilag nogle gang skal vedlægges visa ansøgningen.

 

Rejseforsikring

Inden afrejse er de vigtigt at du tegner en rejseforsikring.

 

Valuta

Man kan veksle US dollars til Ugandan Shillings i både Masaka og Kampala. Man får den bedste kurs hvis man har høje sedler (100 dollars). Det er desuden vigtigt at sedlerne er forholdsvis nye (nyere end 2006). Er sedlerne af ældre dato, skrevet på eller flossede kan man risikere at banken/vekselkontoret slet ikke vil veksle dem. Man kan også hæve penge på Visakort enten i Masaka, Kampala eller i lufthavnen. Man kan hæve ca. 1800 kr af gangen i automaterne. MasterCard kan også bruges.

 

Sygdom

Malaria er meget udbredt i Uganda og vi anbefaler alle gæster at de tager forebyggende malaria medicin. Man kan med fordel købe nogle præparater billigere i Uganda. Hvis du opholder dig hos os under dit ophold i Uganda stiller vi myggenet til rådighed, som du skal bruge.

Myggene kommer frem når det begynder at blive mørkt. Normalt går vi indendørs og lukker dørene for at undgå myggene, men det er også en god ide at medbringe myggespray.

 

Diarrare

Der findes mange bakterier i Uganda, men man kan selv gøre meget for at undgå at få dirrare Vores bedste råd er: - Drik ikke vand direkte fra vandhanen. Vandet skal være kogt, filtreret eller købt vand på flasker.

Det vand vi drikker hos os er filtreret, - det kan have en bismag, men vandet er renset for bakterier.

- Vask altid hænder før spisning.

- Undgå at spise friske grønsager og frugter som ikke er vansket i drikkevand.

Alt hvad der serveres hos os er vasket i drikkevand, men det kan være et problem på billige restauranter o.lign steder. - Indtag evt. forebyggende yoghurt piller (f.eks. pargurth). - Hvis du får dirrare kan man med fordel stoppe det med det medicinsk, for at undgå at have gener i flere dage. Imodium 2mg er et super godt præparat til dette formål.

 

Sol

Det kommer ofte bag på folk at solen kan svitse en af i løbet af ganske kort tid. For at undgå det bør man bruge en solcreme af høj faktor

 

Væske

Kroppen har brug for meget væske for at man undgår at blive dehydreret. Det er derfor meget vigtigt at man sørger for at drikke rigeligt med vand.

 

Læge

Hvis du får brug for lægehjælp så findes der forskellige klinikker og hospitaler i Masaka, - men hvis indlæggelse kommer på tale anbefaler vi det internationale hospital i Kampala.

 

Tandlæge

Vi benytter en kompetent tandlæge i Kampala, som vi anbefaler til alle der får brug for en tandlæge under opholdet i Uganda.

 

Prisliste:

Visa 50 US $ (for de første 1 – 3 måneder)

Kost & logi, volontør 500 USD. per måned

Transport til/fra lufthavn ca. 70USD

Overnatning i Entebbe ca. 60USD per nat

 

Spørgsmål?

Har du yderligere spørgsmål efter at du har gennemlæst volontørhåndbogen er du velkommen til at kontakte Joan Sørensen: admin@childcaredenmark.dk

 

Tak fordi du har gennemlæst denne håndbog Vi håber, at den har været med til at forberede dig på en god tid i Uganda. HUSK at du rejser af sted på eget ansvar, og at vi ikke kan påtage os ansvaret for dig, men vi vil gøre vores bedste for at hjælpe alle parter.

Gud velsigne dig!

 

Ruth og Carsten

Uganda Child Care